Alergeny

Označení alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:
EU- 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR- Vyhláška 113/2005 Sb.

Co jsou alergeny v potravinách?
Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

  • EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení:
  • 1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • 2. Korýši a výrobky z nich
  • 3. Vejce a výrobky z nich
  • 4. Ryby a výrobky z nich
  • 5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6. Sójové boby a výrobky z nich
  • 7. Mléko a výrobky z něj
  • 8. Skořápkové plody a výrobky z nich
  • 9. Celer a výrobky z něj
  • 10. Hořčice a výrobky z ní
  • 11. Sezamová semena a výrobky z nich
  • 12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg/kg nebo 10mg/l vyjádřeno SO2
  • 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • 14. Měkkýši a výrobky z nich

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Jídelna má pouze funkci informační. Přítomnost alergenu v pokrmu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně nebo číslem označující alergen.

Seznam alergenů